Boek: Trainen is een vak!

trainen is een vak‘Trainers doen niet zo maar wat…’

Vanuit mijn jarenlange ervaring beschrijf ik wat essentieel is in ons vak als trainer. Ik deel mijn inzichten voor iedereen die met groepen werkt. Zaken als de attitude van de trainer, de benadering, de opbouw en de presentatie van de training worden in herkenbare taal beschreven. Bij ieder hoofdstuk vind je reflectie-oefeningen die je zullen stimuleren aan zelfonderzoek te doen en je zullen helpen het materiaal direct te gaan toepassen.

ISBN 978-90-814591-1-2 Hardcover, 128 blz.
€ 23,14 (excl. verzendkosten)

bestellen

Recensie: “Trainen is een vak, een vak kunt u leren. Trainen leert u wel vooral door te doe en goede feedback op uw optreden is essentieel om uzelf te verbeteren. René Kuiper geeft in ‘Trainen is een vak. Hoe? Zo!’ onorthodoxe tips die zowel een beginnende trainer als een ervaren rot helpt zichzelf te overtreffen.

René Kuiper past verschillende technieken uit Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) toe op het trainersvak. Voor mensen die nog niet bekend zijn met NLP worden de technieken uitgebreid genoeg beschreven om het direct zelf toe te kunnen passen. Als u al wel ervaring heeft met NLP, is de toepassing ervan in het trainersvak misschien toch een eye-opener voor u.

Hoewel ik zelf wat sceptisch sta tegenover sommige NLP-technieken, vind ik de toepassing van de technieken die René Kuiper gekozen heeft toch verrassend goed aansluiten op trainersvak. Zelf heb ik, net als Kuiper, ruim vijftien jaar ervaring als trainer. Toch weet hij met de NLP-benadering nét een andere invalshoek te vinden dan de traditionele boekjes over trainen, waardoor ik mijn presentatie heb kunnen verbeteren.

Wat ik zo goed vind aan ‘Trainen is een vak’ is dat het niet alleen de aspecten belicht die u als trainer kunt gebruiken om uw verhaal goed te vertellen. René Kuiper besteedt ook aandacht aan technieken om signalen van de cursisten op te vangen waardoor u beter kunt aansluiten op de behoefte van die cursisten. Een leuke tip is dat u uw beste mop mee moet nemen naar de training. Niet om deze te vertellen aan uw cursisten, maar aan uzelf. Als u daarmee in een blije stemming komt, brengt u die automatisch ook over op uw cursisten. Een techniek waar u als trainer veel baat bij zult hebben, is het 4-mat systeem. Daarmee kunt u aan de hand van vier vragen zoveel mogelijk aansluiten op de preferente leerstijl van de cursist.

Ik vind het boekje soms net wat te belerend en te algemeen ingaan op NLP zelf waarbij de link met het trainersvak wat op de achtergrond raakt. In andere hoofdstukken maakt René Kuiper dat echter weer goed, waardoor het boek toch voldoende blijft aansluiten bij iedereen die zichzelf wil verbeteren als trainer.

Een bekende uitspraak van Bertrand Russell is: ‘De moeilijkste opgave voor de leraar is de leerling het plezier in het leren niet te bederven.’ Ik denk dat René Kuiper er met ‘Trainen is een vak’ goed in geslaagd is om het trainersvak op die manier te bekijken. Waardoor er niet alleen aandacht is voor het vertellen en de presentatie maar ook voor het luisteren naar de cursist, zowel naar de verbale als de non-verbale signalen die de cursist uitzendt. René Kuiper heeft de kracht van NLP goed weten te vertalen naar praktische tips voor iedere trainer, zonder NLP als doel op zich te beschouwen (op enkele uitzonderingen na dan).”

Jan Jacob Bos is knowledge manager bij Schuberg Philis. Hij is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.